Perge

 

Perge (tidligere Perga) er en Græsk - romersk ruinby. Uden for selve byen ligger et imponerende stort Stadium på 34 x 234 meter med plads til 12.000 tilskuere. Og der ligger et romersk amfiteater, som også har haft plads til 12.000. Byen og de omkring liggende bygningsværker er stærkt medtaget af tidligere jordskælv.

Historie: I det 12 århundreder f.kr. gik der en stor bølge af emigration Grækenland til det nordlige Anatolie (i dag Tyrkiet). Mange valgte at bosætte sig i området omkring den by der i dag hedder Antalya. Dengang blev området kaldt Pamphylia, hvilket betyder "landet med de mange folkefærd". Den væsentlige del af bosætningen skete i Perga (Perge), Sillyon, Aspendos og Side.

Perga blev anlagt omkring år 1000 f.kr., inde i landet, næsten 20 km fra middelhavets kyst. Der lå det beskyttet mod de mange pirater, der dengang hærgede i middelhavet.

Alexander den store hade tropper i Perga godt 300 år f.kr. i forbindelse med angreb på perserne. Byen har også været mål for kristen forkyndelse, blandt andre af apostelen Paulus. Se historien herom efter billederne.

Billedet herunder viser den Hellenistiske hovedgade, set fra byporten.

Efter porten og de to tårne komme man ind på den gamle hovedgade i byen. Hovedgaden var oprindeligt belagt med mosaikker og kolonnaderne med søjler var indrettet til boder for de handlende.

Under hovedgaden var anlagt vandkanaler. Kanalerne førte vandet fra bjergene, ind under byen og frem til de gamle romerske bade.

 

Paulus og Barnabas er to gange i Perge for at forkynde evangeliet.
 

Apostlenes Gerninger kap. 13, vers 13 på
CITAT:
v13 Paulus og hans ledsagere sejlede ud fra Pafos (på Cypern) og kom til Perge i Pamfylien (Tyrkiet), men Johannes forlod dem og vendte tilbage til Jerusalem; v14 de andre rejste videre fra Perge og nåede til Antiokia i Pisidien. På sabbatten gik de hen i synagogen og satte sig; v15 efter oplæsningen fra loven og profeterne sendte synagogeforstanderne bud ned til dem: »Brødre, hvis I har en formaningstale til folket, så tal!«
 

Apostlenes Gerninger kap. 14:  På vejen hjem til Antiokia i Syrien kommer de gennem Pamfylien (Tyrkiet). Se bl.a. vers 25 hvor de kommer gennem Perge (Perga) og videre ud til Antalya (Attalia).

CITAT:
v21 De forkyndte også evangeliet i denne by og fik mange gjort til disciple. Så rejste de tilbage til Lystra, Ikonion og Antiokia. v22 De styrkede disciplene og formanede dem til at blive i troen og sagde: »Igennem mange trængsler skal vi gå ind i Guds rige.« v23 I hver menighed udpegede de derpå ældste for dem, og efter bøn og faste overgav de dem til Herren, som de var kommet til tro på. v24 Så rejste de gennem Pisidien og kom til Pamfylien; v25 og da de havde forkyndt ordet i Perge, tog de ned til Attalia. v26 Derfra sejlede de til Antiokia, hvor de var blevet overgivet til Guds nåde for at gøre det arbejde, som de nu havde fuldført.
 

 

Opdateret 09-04-2007