Oliebjerget. (815 m.o.h.) - (søndag 11/4).

Efter at være forgæves på tempelpladsen til morgen gik vi gennem Kedrondalen til foden af oliebjerget. Det førte sted vi gik ind var grotten, hvor Jesus sov med sine disciple den sidste nat. Der var en "privat" højtid derinde som satte stemningen (foto).

Lige ved siden af ligger kirken over Maria´s grav. Nede af en række trapper ligger en krypt med Marias grav. Her var også en kirkelig handling der satte stemningen. (foto).

På den anden side af gaden gik vi ind i Getsemene have. Det er en lille olieplantage, hvor Jesus ofte med sine disciple (johs 18,2 (Hebraisk: Gat Shemanim = olivenpresse).
Hertil gik Jesus med sine disciple efter måltidet skærtorsdag; her bad han om at måtte undgå sin skæbne "Getsemane-kamp", og her blev han taget til fange.
(Matth. 26,26-56).
De fleste oliventræer i haven er over 2000 år gamle og var der således på den tid hvor Jesus færdedes der sammen med sine disciple.

Lige ved siden af Getsemane have ligger Church of all nations. Er opført - doneret af mange forskellig nationer -

Himmelfartskapellet - øverst oppe på oliebjerget. Dette sted er også kaldet Himmelfartshelleigdommen. (Cpahel / Mosque of the Acension), ligger højt på oliebjerget. Der er flere små kapeller. Inde i den oktogonale bygning ses et fodaftryk i klippen. det sige at være fra Jesu fod da han steg til himmels.

Maria Magdalene kirken
Pragtstykke af en russisk kirke med syv gyldne løgkupler. Den var imidlertid lukket da vi skulle derind.

Himmelfarts Kirken.
Kirken med det karakteristiske tårn som er Oliebjergets vartegn. Den var vi ikke inde i.

Toppen:
På toppen af Oliebjerget kan man mod vest skue ind over Jerusalem og mod øst over Judæa ørkenen til Det Døde Hav.

Pater Noster-Kirken (Ikke søndag - udsat til anden dag).
Har siden korsfarertiden været opfattet som stedet hvor Jesus lærte sine disciple fadervor. (Matt 6,9-13, Luk 11, 2-4)
Fadervor på stentavler findes i 60 sprog, herunder også Dansk og Norsk. Ved Grotten står en skulptur i Svensk sort granit (Sikkert Diabas eller Svatsten som vi har set i Sverige), udført af den danske billedhugger Erik Heide.


Bethania (lørdag 10/4)
På Oliebjerget, i landsbyen Betania, boede Martha, Maria og Lazarus; herfra udgik Jesu indtog i Jerusalem (Matth. 21,1); her lå Getsemane (Mark. 14,36), og her fandt himmelfarten sted (Ap.G. 1,12). Dommen skal udgå fra Oliebjerget, hvorfor stedet er meget benyttet som gravplads for jøder, kristne og muslimer. En række kirker blev i byzantinsk tid bygget på Oliebjerget.

 


 

 

 

Opdateret 11-04-2010