Tempelpladsen / Moriabjerget.  Beskrivelse af kedrondalen.

Søndag den 11/4 var det Tempelpladsen der var målet. Vejrudsigten lovede 17-30 grader, så det var med at komme ud om morgenen. Der var en mega lang kø på mere end 200 personer. Alle skulle gennem et geled med tjekpoint og gennemlysning af tasker. Efter en halv times tid var vi nok blevet nummer100, sveden haglede og der var nu 200 bag ved os i køen.  Vi kunne se der blev uro foran og flere turist politi kom frem langs køen og fortalte at vi godt kunne vende om. Der var fundet en taske uden ejermand, så beredskab var højnet og alle skulle forlade området.

Tilbage igen og ud af "møddingeporten" i bymuren. Så valgte vi at gå turen gennem Kedrondalen til Oliebjerget. Gennem dalen så vi monumenterne over kongernes grave (foto: Fra venstre er det Absaloms grav 1. årh. Det næste er hugget ud i klippen i 2. århundrede f.kr. er den jødiske præsteslægt Bene Hezirs grav, og det tredje, med pyramidetag er Zakarias gravmæle. Den udhuggede grav lå her altså længe f.kr. det vil sige, at Jesus har gået her og fået det samme visuelle indtryk som vi fik på turen.

Efter hele formiddagen på oliebjerget til over middag tog vi taxa ned til "møddingeporten" ind til den gamle by. Pladsen var nu blevet åbnet og vi stillede os næsten forrest i køen og ventede til åbning af køen kl. 13.30. Det var nu blevet omkring 30 grader, men der luftede. Inden vi nåede ind på tempelpladsen kunne vi i horisonten ane nogle store hvide skyer komme mod Jerusalem. Det viste sig at være en sandstorm.
Det var ret generende og det nedsatte sigtbarheden.

Vi kunne kun se de flotte steder inde på tempelpladsen. Den udsigt der var til bl.a. oliebjerget fik vi ikke noget ud af. Selve tempelpladsen er ca. 500 m N/S og ca. 300 m Ø/V. De to mest betydningsfulde monumenter på pladsen var kun åbne for muslimer. Så vi måtte nøjes med at se udefra. Det var den gyldne klippekuppel (Dome of the Rock), bygget på det sted hvor jødernes gamle tempel blev vandaliseret af romerne omkring år 69.  I den sydlige ende af pladsen ligger den store Al-Aksa Moske hvor 4-5000 muslimer samles hver fredag.

 

 

 

 

Opdateret 11-04-2010