Frankrig - Provence, 2. - 9. oktober 2010

Fælles tur til Marseille
 

Vi startede i den gamle havn på den vestlige havnefront.
Her er et utal at spisesteder med frisk fisk, som Marseille er så berømt for.

Selvfølgelig valgte vi en nobel fiskerestaurant og valgte udsøgte menuer.

 

Over den sydlige del af havnefronten i Marseille rejser byen sig på et højdedrag 162m o.h. Her ligger den berømte basilika Notre-Dame de la Garde.
Ud over at være et stort lokalt vartegn, er det stedet for en populær årlig pilgrimsfærd hver Mariæ himmelfart den 15. august. Lokale indbyggere omtaler det ofte stedet som La Bonne Mère ("den gode mor"). Anses af befolkningen som vogter og Beskytterinde af byen.
Basilikaen blev indviet den 5. juni 1864. Den afløste en kirke af samme navn bygget i 1214 og rekonstrueret i det 15. århundrede. Basilikaen blev bygget på et fundament af det 16. århundrede fort konstrueret af Frans I af Frankrig til at modstå 1536 belejring af byen af kejser Karl V. basilika består af to dele: en lavere kirke, eller krypt, gravet ud af klippen og i romansk stil, og en øvre kirke Neo-byzantinsk stil dekoreret med mosaikker. En firkantet klokketårn af 41m (135 fod) er overvundet af en klokkestabel af 12.5m (42 fod), som igen støtter en monumental, 11,2 (27 fod) høj statue af Madonna og Barnet lavet af kobber forgyldt med bladguld. De gamle kalksten har oprindelse fra Italien (Firenze) er følsomme over for atmosfærisk korrosion. Og der er mange skudhuller fra 2. verdenskrig. En del er restaureret i årende 2001 til 2008.




Udsigt fra Notre-Dame de la Garde over den gamle havn og bydelen omkring havnen.

Her er samme billede som ovenfor, men blot zoomet ind på havnefronten hvorfra vi tog billedet op mod Basilikaen Notre-Dame de la Garde

Fort Saint-Jean er bygget i 1660 af Louis XIV ved indgangen til den gamle havn i Marseille.

Ved rundtur i byen kom vi forbi mindesmærke for John F. Kennedy
I baggrunden Iles du Frioul. På disse øer ligger en borg, som på et tidspunkt blev brug som fængsel. Den mest berømte fange er en fiktion der er gjort udødelig med Alexandre Dumas bog Greven af Monte Cristo.

 

 

Opdateret 11-10-2010