Strandkål

Strandkål er virkelig en delikatesse. Det er også vores første erfaring med tilberedningen her i juni 2013. Vi gik tur på stranden nær vores sommerhus og fik øje på planten som stod flot i sten og sand. Vi kendte ikke planten på forhånd, men spagte på stilk og blade. Det smagte som ærter eller grøn asparges.

Så vi plukkede en lille håndfuld og tog med hjem til "forsøg". Vi slog op på internet og fandt mange opskrifter. Deraf komponerede vi selv.

Førstblev Strandkålen blanceret i 3 minutter i kogende vand. Dernæst blev den lagt i ildfast fad og i mangel af revet ost lade vi skiver af ost oven på kålen. Så i ovnen ved 200 grader i forholdsvis kort til til osten begyndte at blive brun. Det var en super oplevelse at spise den nye Strandkål som tilbehør til vores varme mad. Uhmm en rigtig ypperlig smag. Det kan varmt anbefales.

Strandkål

De unge kålskud kan også bruges som del af en frisk saltatskål m.v.

Der er mange opskrifter ved søgning på internettet. Eksempler:

De unge stilke kan tilberedes som asparges, dampes og serveres med smeltet smør, en let sennepsdressing eller olivenolie og revet parmesan.

Stilkene kan også woksteges med fx hvidløg og citron.

Den ikke udsprungne blomsterstand kan f.eks. tilberedes og spises som broccoli.

De helt unge blade kan anvendes til dolmere eller som kant til en franskinspireret terrine.

Det er bedst at tage de små friske skud af planten. Men vær nænsom så du ikke helt skamferer planten. Det giver nye skud igen og igen. Det er kun de unge skud, der smager godt - bladene bliver mere bitre og seje, som de vokser til.
Så fra begyndelsen af maj til slutningen af juli er det bedst. Blomsterne kan bruges lidt længere.

Stradkål blomster

De fine blomster kan drysses over salater el.a. Efter blomstring får strandkålen store kroner med hundredvis af små kuglerunde, lysegrønne frø, der er saftige og sprøde og både ligner og smager som grønærter - blot med lidt mere 'bid' i.

Strandkål er meget rig på bl.a. c-vitamin og har været brugt af søfolk som et middel mod skørbug.

Opdateret 22. juni 2013