Turist i Sorø med et smut til Munkedammen og til Galleriet i Ringsted !

Anledningen var, at vores venner Annette og Christer fra Buksvillan i Östenaa var på besøg i Sorø den 19, 20 og 21. oktober 2007.
Turist i Sorø blev planlagt afAV IV MJ JJ GP JP

Besøget startede med at vi alle mødtes til Brunch. Det var en god starter, inden turen som Turist i Sorø begyndte.

Første del af turen gik til Sorø Klosterkirke, Sorø Akademi og Akademihaven.

Sorø Klosterkirke er opført som gravkirke for Hviderne - en rig stormandsslægt, hvis hovedgård lå i Fjenneslev. Den er derfor en af de største kirker fra dansk middelalder.
Den berømteste af Hviderne, biskop Absalon, indkaldte cisterciensere fra Esrum i 1161 til at bygge kirken og klosteret. Absalon, som også grundlagde København ligger begravet foran højalteret. Også Holbergs grav er i Kirken og Ingemanns grav på kirkegården. Læs mere på: http://www.soroe-sogn.dk/

Ved siden af klosterkirken ligger Sorø Akademi, lige ned til Sorø sø i den pragtfulde 12 hektar store Akademihave. Akademihaven fik sit nuværende udseende i 1860'erne og er præget af den engelske parkstil. Parken er fyldt af en lang række sjældne træer der vækker opmærksomheden hos Forst interesserede. En særlig attraktion er "Fuchsia-haven", hvor nogle af planterne er mere end 40 år gamle.
Læs også om Sorø Akademi http://www.soroe-akademi.dk/

Efter en rundtur i Akademihaven gik vi forbi Vænget, som i dag bl.a. rummer Hauchs Physiske Cabinet, en enestående samling af historiske fysikinstrumenter.
Læs også her: http://www.awhauch.dk/
Vænget er ligeledes administrationskontor for Stiftelsen

Næste stop Sorø Kunstmuseum.

Udsnit af billede - udstillet på Sorø Kunstmuseum. Dette og mange flere er helt sikkert et besøg vær på det lokale kunstmuseum.

Sorø Museum.

Bjernede Rundkirke

Vindue i Bjernede Rundkirke

Efter Bjernede Rundkirke kørte vi alle "hjem" og hvilede til middagen fredag aften.
Eller rettere nogle hvilede. Det var nemlig sådan, at vi alle skulle til middag hos Annie, Ib. Sammen med Merete og Jens Erik havde de påtaget sig at lave middagen til aften. Det var et godt hold og alle nød den gode mad og den gode vin. Tak for det.

Alle var igen samlet til morgenmad lørdag, hvorefter turen gik i samlet flok til Sorø Golfklub, Munkedammen og Ringsted Galleriet. Alt samme tilrettelagt af Merete og Jens Erik.

Sorø Golfklub, med klubhuset, set fra teested til hul 18.

Jens Erik og Merete fortalte om historien flere tusinde år f.kr. Istidens sydlige afgrænsning gik netop tværs gennem det sydlige Sorø ved Munkedamshuset.

Ved munkedamshuset bliver der tid til et holdt. Jens Erik havde medbragt flydende sager til ganen, blandt andet en snaps trukket på valnødder.

På det historiske sted skulle øllen jo drikkes af et ægte horn.

Merete og Jens havde også planlagt turen til Ringsted Galleriet hvor den berømte kunstner Bjørn Nørgaard udstillede bronze skulpturer.

Bjørn Nørgaard er billedhugger, født 1947.
 Bjørn Nørgaard udtrykker sig med mange materialer og teknikker, men med Dronningens gobeliner er det første gang han arbejder med tekstiler og vævning.
Læs videre på: http://www.gobelin.dk/gobelin/drgob/index.htm

Lørdag eftermiddag blev sluttet med kaffe og kage hjemme hos Merete og Jens Erik.

 

Opdateret 05-11-2007