Wanås
 

I 1600-tallet var Wanås centrum for danskernes modstandskamp mod svenskerne. Wanås Slot er blevet kendt gennem de romantiske skildringer af de dansk-svenske krige i 1600-tallet på egnen. Disse er skrevet af forfatteren Carl August Cederborg (1849-1933), bl.a. i bogen Göingehövdingen. (Original titel til Gøngehøvdingen).

Der står en særlig, og meget gammel Eg blandt de mange træer i slotsparken. Egen er så gammel, at den allerede fandtes da man begyndte byggeriet af Wanås i 1400 tallet. Og ved krigene mellem Danmark og Sverige i 1500 og 1600 tallet var egen allerede 200 år.  Forfatteren Carl August Cederborg voksede op på Wanås slot.
Egen er bl.a. omtalt i flere af de "snaphaneromaner" han skrev.

Skulpturparken i Wanås er nærmest udendørskunstens Mekka i Skåne. Her er en række internationale kunstnere permanent udstillet, bl.a. Per Kirkeby som har bygget en teglskulptur smukt placeret på en eng med udsigt til slottet.

"Two Different Anamorphic Surfaces" Er en to vejs spejl pavillon af kunstneren Dan Graham:

Antony Gormley, "Together and Apart", 2001:

"Stigma",  1991, af Gloria Friedmann

Stigma af Gloria Friedmann

"A House for Edwin Denby", 2000. Af Robert Wilson:

"Solarium" er seks hvilestole af brændestykker og pilemåtter. Kunstneren Andrea Ray leder vores tanker hen på  Le Corbusiers kendte møbeldesign fra 1929. Der er sagte lyd fra stolene, man kan høre beretningen om rekonvalescens på et sanatorium.

Dansk på Wanås (omtale): Per Kirkeby har været et indlysende valg til skulpturparken i Wanås, men der skulle adskillige henvendelser til, før han slog til. Da han endelig kom til Wanås, blev han inspireret af Gumlösa kyrka, som ligger tæt ved Wanås. Den er bygget i 1191 og Sveriges ældste daterede teglkirke. Kirkebys røde mustensskulptur taler fint sammen med herregården store magasinbygninger, og skulpturen er helt bevidst placeret på en eng med udsigt til slottet.

Kirkeby

Kunstneren Pål Svensson har lavet skulpturen "Sprungen Ur" af diabas.

"Fideicommissum" af Ann-Sofi Sidén:

Opdateret 12-08-2008