Stockholm 2008
Gamla Stan

 

Kongeslottet og Slotsbackan set fra Skeppsholmen

Stortorget, med brønd fra 1778. På dette torv var der i 1520 et stort salg som blev kaldt det stockholmske blodbad.
Det Stockholmske Blodbad fandt sted 7.-10. november 1520 efter den danske kong Christian 2.'s erobring af Sverige. Kongen henrettede over 82 personer fra den svenske adel, gejstlighed og borgerstand, hovedsageligt støtter af det svensk-nationale parti (Sture-partiet) med Sten Sture i spidsen. Dødsdommene blev afsagt ved en kirkelig skueproces. Det var muligvis ridder Claus Bille og Søren Norby, der stod for arrestationerne.

 

Gamle Stan er den oprindelige bykerne i Stockholm, og var centrum i flere hundrede år. Gamle Stan blev grundlagt i 1200 tallet og ligger på Stadsholmen. Staden er holdt i den oprindelige stil og flere af dem er de oprindelige fra 1600 og 1700 tallet. Der er mindre end 3000 bosiddende og det er meget unikt at bo i denne gamle bydel.
I dag er bydelen et eldorado af stadens puls, der er et meget stort udbud af restauranter, butikker, atalier, museeer og promenader. Der er rigtig mange originale kældre, som i dag er cafe eller restaurant.

Det mest berømte handelsstrøg i Gamla Stan hedder Västerlånggatan.

De meget smalle sidegader har ikke endelsen "gatan", men "gränd". Jeg spurte en lokal, som fortalte at gränd betyder smal gade. Den smalleste er Morten Trotzigs Gränd med kun 90 cm bredde.

Meget hyggelige stræder og torve. Virkelig en kultur oplevelse.

Læs mere om Gamla Stan på den lokale hjemmeside
http://www.gamla-stan-stockholm.se/

Opdateret 28-07-2008