Istanbul 5-9. september 2011

Vi fløj med Turkish Airline, super høj service. Inkluderet et godt måltid både ud og hjem.
Vi boede centralt i gamle bydel på Romance Hotel.
Godt og billigt for fly og kvartpension 3.400 kr. pr. person.

Grand Bazaar

Grand Bazaar (Kapalıçarşı) i Istanbul er en af ​​de største overdækkede markeder i verden med 60 gader og 5.000 butikker, og tiltrækker mellem 250.000 og 400.000 besøgende dagligt. Det er velkendt for sine smykker, håndmalet keramik, tæpper, broderier, krydderier og antikvitetsforretninger. Mange af boderne i basaren er grupperet efter type af varer, med særlige områder for læder, guld smykker og lignende. Basaren har været en vigtig handelsby, siden 1461, og dens labyrintiske hvælvinger har to bedestens (kuppelformede bygninger), hvoraf den første blev bygget mellem 1455 og 1461 ved bekendtgørelse af Sultan Mehmed Erobreren. Basaren var langt udvidet i det 16. århundrede, under regeringstid Sultan Suleiman den Store, og i 1894 gennemgik en større restaurering efter et jordskælv.

Der pruttes om prisen, helt ned til 30-40% af det sælgeren forlanger.

Topkapi Paladset

Topkapi Sarayi er bygget af Mehmet erobreren som Sultanens palads, består af en samling af forskelligartede bygninger arrangeret omkring en række indbyrdes forbundne gårde. Pragtfuldt beliggende på en af ​​de syv bakker i Istanbul, med uforstyrret udsigt over Bosporus-floden og Det Gyldne Horn. Paladset var sæde for det osmanniske rige i næsten fire århundreder. Hjem til næsten 3.000 mennesker, det tjente som kongebolig, harem, statsforvaltningen og kaserne. En af de mest populære sektioner er harem, som var indrettet med værelser til de omkring 300 kvinder, der var sultanernes koner og konkubiner (elskerinder), og deres børn. Besøgende kan se lejlighederne, haller og terrasser af harem, og se det overdådige kongelige sovekammer, samt nogle af de bedste eksempler på Iznik flise arbejde i Tyrkiet. Der blev ikke sparet på udgifterne til at dekorere slottet, smukke værelser, gange, veje og springvand. Stedet rummer i dag et af de største samlinger af skatte og ædelstene i verden. Det giver indblik i den overdådige livsstil sultanernes af det osmanniske imperium.

Billede ovenfor og nedenfor er fra det der kaldes "Divanen". Et hus indrettet med rum for Rigsrådet som mødtes 4 gange om ugen om rigets økonomiske, religiøse og politiske forhold. Efter hvert møde gik Storvesiren over til sultanen og aflagde rapport.

En del af boligerne for de 300 kvinder i Sultanens harem.

Sultanens soveværelse, et kæmpe udsmykket rum med to store himmelsenge.

Midlertidig i harm !!!

 

Hagia Sophia (Aya Sofya)

Dette er en af de største byzantinske bygninger i verden. Hagia Sophia er berømt for sine imponerende størrelse, bemærkelsesværdig arkitektur og smukke mosaikker og freskoer. Den massive okker-farvede afrundede struktur er et af Istanbuls mest populære attraktioner. Det var bestilt som en katedral og stod færdig i år 537. Herefter forblev det den vigtigste kirke i kristendommen i over 900 år. I det 15. århundrede Mehmet II erobrede byen og omdannede den til en moske, og indsæt det minareter og springvand. Det fungerede som sådan i de næste 481 år, indtil grundlæggelsen af ​​den sekulære tyrkiske republik i 1934, da det blev erklæret et museum. Interiøret har elementer fra sin tid som en katedral og derefter som en moske, herunder utrolige byzantinske mosaikker, ikoner og marmorsøjler, et Mihrab (niche der angiver retningen af ​​Mekka), og islamisk kalligrafi indskrifter på kuplen fra den osmanniske periode.

Fra mausoleums ved Hagia Sophia som er store bygningsværker for rækken af Sultaner

Udsnit af væg frise

 

Den Blå Moske


Byggeriet startede i 1609 og den blev færdiggjort i 1617. Det er den eneste moské der har seks minareter. Den hedder oprindelig "Sultan Ahmet Cami", men turisterne kalder den for den blå moske på grund af dens mere end 20.000 blå kalker (Iznik-kakler). Den har som nævnt 6 minareter (de 4 er med på billedet - to skjuler sig i højre side). Kuppelen er 43 m høj og der er 260 mosaikvinduer.
På billedet nedenfor ses de 6 minareter til den Blå Moskee

Bosphorus Strædet

Bosporus (tyrkisk İstanbul Boğazı) er det stræde, som skiller Europa og Lilleasien fra hinanden. Strædet skærer midt igennem Istanbul, og deler dermed byen i en europæisk og en asiatisk del. Det udgør sammen med Marmarahavet og Dardanellerne vandforbindelsen mellem Middelhavet og Sortehavet. Bugten Det Gyldne Horn, der nord for Istanbuls historiske kerne skærer sig ind i Bosporus' europæiske bred, er en naturlig havn.

Vi var på rundtur i strædet, sejlede halvanden time med skib som lagde til flere steder op i strædet. Ved udmundingen til Sortehavet lagde vi til kaj ved byen Kavagi. I de efterfølgende 3 timer gik vi rund i landsbyen og spiste på et af de udsøgte fiskerestauranter med udsigt over strædet.

Der var rigtig mange fragt- og tankskibe gennem strædet. Det er indlysende med den store trafik som fragter både mellem Middelhavet og til og fra store dele af kontinenterne op mod Sortehavet. Bulgarien, Rumænien, Ukraine, Rusland og Georgien.

Street photos

Hovedbanegården i Istanbul er berømt på grund af Orientekspressen. Det berømte tog kørte første gang fra Paris den 4. oktober 1883 under betegnelsen Grand Express d'Orient. Frem til 1888 var endestationen Giurgiu ved Donau på grænsen mellem Rumænien og Bulgarien, men derefter gennemførtes toget til Istanbul via Strasbourg-München-Wien og Budapest. Toget var fornemt og havde kun vogne med 1. klasse.
Togdriften var indstille tuner 1. og 2. verdenskrig men blev genoptaget og ophørte først i 1977.

Katten nedenunder har fundet sig et hjem på en overskåret træstamme. Vi så den to dage.

Lille bazar lige ved Den Blå Moske.

 

Recomandation: Turens bedste restaurant hedder "Harem" og kan anbefales. Her blev vi godt betjent af Özhan. Se visitkort nedenfor.

 

Opdateret 12-09-2011