Kroophold på Reersø Kro og besøg på Psykiatrihospitalet Nykøbing Sjælland / KK KK, MJ, JEJ, GP, JP

(Link til billedserie nederst på denne side).

Psykiatrihospitalet i Nykøbing Sjælland, herunder Sikringsafdelingen, ligger syd for Nykøbing Sjælland, skilt fra denne af Grønnehave Skov og ud til Isefjorden. Området, som hospitalet ligger på, hedder i dag Annebergparken. Tidligere var adressen Egebjergvej 100. Annebergparken er i dag en blanding af private beboelser, institutioner og private klinikker - eksempelvis Skovhus privathospital og Odsherred Teater.

Området var tidligere udelukkende psykiatrihospital med tilhørende faciliteter og funktionærboliger. Hospitalet åbnede i 1915 under navnet Sindssygehospitalet i Nykøbing på Sjælland. Senere skiftede det navn til Statshospitalet i Nykøbing Sjælland og derefter til Amtshospitalet i Nykøbing Sjælland. I 2000 fik hospitalet sit nuværende navn, Psykiatrihospitalet i Nykøbing Sjælland.

Sikringsafdelingen (eller blot Sikringen) er en del af hospitalet. Sikringen var og er Danmarks første og eneste retspsykiatriske anstalt for de farligste, sindssyge forbrydere. Sikringen i Nykøbing er nedlagt i 2016 og alle der var anbragt der er nu overført til den nye sikringsafdeling i Slagelse som ligger ved det nye psyikiatrihospital.

Ved vores besøg på det Psykiatriske Museum fik vi en meget kompetent guide. http://www.sns-museum.dk
Vi blev vist rundt på hele området. Det blev en særlig oplevelse da vi kom til "sikringsafdelingen", som i foråret 2016 blev flyttet til Slagelse.
Den gamle afdeling var altså lukket, tom og overtaget af kriminalforsorgen. Men den var stadig lukket af, idet den i resten af 2016 er under ombygning til at modtage særligt belastede fanger. Vi forsøgte om vi kunne komme ind ved at få vores guide til at ringe på og spørge. Helt tilfældigt var der en af de ansatte fra kriminalforsorgen på arbejde i bygningen. Han var ved at gøre op hvilke dele af det forladte inventar der skulle genbruges og hvad der skulle overdrages til andre.
Minsanten om ikke han gav os lov til at komme ind og blive vist rundt i de forladte gange og celler. Det var en stor oplevelse at se tingene indefra. Man kunne rigtig forestille sig hvordan livet havde været derinde. Tak til dem er lod det ske at vi kunne komme ind. Og heldigvis også ud igen af den total flugtsikre sikringsafdeling.

 

Efter udflugten til Nykøbing kørte vi gennem landskabet i Odsherred forbi "Tissø" og ud til Reersø.
På Reersø Kro fik vi et hvil inden den dejlige middag med en stor portion lækker Aspargessuppe og en derefter en af de berømte Wienerschnitzel med pommes sauté og skysauce. En rigtig god middag der kan anbefales.

Efter en god nats søvn tog vi på oplevelse på Reersø. Det er en lille halvø med omkring 530 indbyggere, kro, lille fiskerhavn og en lang række kunstbutikker og kunstnere der holdt åbent. Den gamle del er byen er en række særdeles velholdte gårde og huse med stråtag. Meget flot og hyggeligt.

Billedserierne nedenfor ses bedst på en computer - og bedst med fuld skærm. Næstbedst på en Ipad.

 

Billedserie fra Nykøbing klik her ...

 

Billedserie fra Reersø klik her .....

 

 

Tilbage til rejsedagbogen