Bornholm oplevelser 2018
Base i Svaneke på Hullehavn Camping - on - off - on off (Endnu ikke færdig)

BAUTASTENENE PÅ BORNHOLM

Der var oprindelig 1000 eller flere bautasten på Bornholm. Men i moderne tider med veje og anlæg af jernbane var man begyndt at hente de gamle Bautastene slå dem til skærver til anlægsarbejder. Omkring 1870 var der en redningsaktion i gang for at bevare / frede områder med bautastene. Rovdriften blev stoppet og der findes i dag cirka 250 bautasten på øen. (2018).

Vi har i sommer besøgt tre af de vigtigste steder med Bautastene. GRYET, LOUISENLUND og HJORTEBAKKEN

GRYET:
Den største koncentrede samling ligger på GRYET. Du finder stedet ved Plantagevej 8, Bodilsker, 3730 Nexø. Fra parkeringspladsen følger man markvejen op mod den lille skov. I skoven er der stier og informationsskilte.
Der er 67 bautasten i Gryet, men der har været mange flere. Over 100, regner man med. Nogle sten er fjernet fra marken ved Gryets vestlige indgang efter 1870. Ved en arkæologisk udgravning af marken i 2011 fandtes ni grave inkl. fire fundamenter til bautasten. Brandgravene var meget ødelagte af moderne dyrkning. Man regner med at gravene på stedet er over 3000 år gamle.

Gryet

Gryet

LOUISENLUND
I Louisenlund finder man Bornholms næststørste samling af bautasten. Spredt mellem træerne kan man i dag tælle henved 50 bautasten, men oprindelig har der været flere.
Louisenlund blev købt af Frederik den VII under et besøg på Bornholm i 1851. Han gav stedet navn efter Grevinde Louise Danner, der sikrede stedet en fast årlig ydelse til vedligeholdelse. I dag er denne forpligtelse overgået til Jægersprisstiftelsen, der stadig ejer stedet. Mange af bautastenene er henved 2,5 meter høje.

Louisenlund

HJORTEBAKKEN
Hjortebakken ligger på den vestlige side af landevejen mellem Åkirkeby og Nexø. Eneste skiltning er et lille pictogram ved landevejen. Tag ca. 150 meter ind ad skovvejen og dernæst en meget lille stikvej til venstre og i lysningen finder du så samlingen af bautastene.
På Hjortebakken finder man en samling på 10 større bautasten samt 9 mindre sten, der er anbragt i en kreds. Denne kreds kaldes en domarring, der her i landet kun kendes fra Bornholm. I Sverige er de almindelige.Ved arkæologiske udgravninger af Domarringen på Hjortebakken fandt man brændte menneskeben, der tyder på, at der kan være tale om en gravplads fra yngre jernalder - for godt 1000 år siden!

Hjortebakken

Hjortebakken

Tilbage til rejsedagbogen