Jyllands Vestkyst den 23. april 2019 - 26. april 2019

Fælles tur med Lene, Hans, Gitte og Jens

Tirsdag den 23. april kørte vi far Sorø kl. 8. Kursen var lagt mod vest til færgen Esbjerg - Fanø. Vi ville udforske øen og se mange af de kendte seværdigheder der. Det var et mirakuløst tilfælde da vi kørte ind i Nordby at vi drejede ind på den gade hvor "Ralen" ligger.

Fanø

Realen

Smukke gamle hus i Nordby på Fanø

Fra Fanø retur til Esbjerg. Derefter ad margueritruten mod nord. Allerede efter en kilometer kom vi til "Mennesket ved Havet"

Svend Wiig Hansens monumentalskulptur "Mennesket ved Havet", blev rejst i anledning af, at Esbjerg i 1994 kunne fejre 100 års jubilæum som selvstændig kommune.

Skulpturen blev afsløret den 28. oktober 1995.

Skulpturen, der er udført i hvid beton, skildrer det rene og ufordærvede menneskes møde med naturen. Mennesket som det var, da det kom ud af mors liv. Mennesket før det rejser sig og begynder at handle. Det er først da, sagde Wiig Hansen, at det går galt. Først da får mennesket "snavs" på fingrene.
Dette møde har Wiig Hansen skildret ved at skabe en universal skulptur med en tempelstemning, en akropolisstemning - en skulptur med en sakral udstråling. Den sakrale udstråling opnås ved menneskefigurernes stive udseende, der får betragteren til at tænke på Memnonstøtterne eller Ramses II, der skuer ud over Nildalen ved Abu Simbel. Heller ikke Påskeøens hemmelighedsfulde stenfigurer kan undgå at falde betragteren ind.

Det var nu hen på eftermiddagen og vi kørte i "sandstorm" ad de små veje til Sønder Omme Kro til den første overnatning.
Her er det vejen ved Billum der sander til.

Sandstorm i Billum

Efter en dejlig middag og overnatning på Sønder Omme Kro kører vi den 24. april videre mod Vesterhavet. Den videre tur går gennem Nymindegab og videre mod Hvide Sande ad vejen der går på sandtangerne mellem Ringkøbing fjord og Vesterhavet.

 


Videre op langs kysten til Houvig hvor der ligger det nyåbnede Bunker Museum som er blevet den helt store attraktion i området

 

(Her mangler lidt fraHvide Sande

 

 

På vej til Bovbjert Klit

Vedersø Kirke hvor Kaj Munk var Præst

 

Onsdag aften ankomst til Agger Badehotel

 

Torsdag på rundtur i Nationalpark THY, Thisted og Mors.

Det første stop var Stensbjerg gamle Landingsplads. Stedet er bevaret med støtte fra A P Møllers Mindefond. Så videre til Vorupør landingsplads og til Klitmøller by.

Her er trækhuset hvor dieselmotor med wire trak kutterne op på Stranden efter turen på havet

Vorupør

 

Fra Klitmøller en tur ind over land til Thisted. Selvfølgelig en tur forbi Ydes gård hvor Gitte ofte var på ferie i sin barndom. Gittes mor opvoksedes hos adoptivfamilie i Thisted. Cigarhandler AndreasPedersen og Ingeborg Pedersen. Vi gik ind i opgangen og til døren på 1 sal. Det så ud som dengang da Gitte var barn og på besøg derovre.

Et blik ind i den flotte kirke i Thisted

En tur på nordsiden af Mors

Se nedenstående billede på hel skærm: Klik på billedet og det åbner i fuld størrelse:

Rigtig Dansk landskab med Feggesund i baggrunden

 

Feggesund klint

 

Moler Museum ved Feggesund

Fra wikipedia: Moler (udtales ['mo’le’r])er en form for diatomit, som i den geologiske epoke Eocæn blev aflejret i op til 60 m tykkelse i et afgrænset område i den vestlige del af Limfjorden og under dele af Nordsøen. Moleret betegnes stratigrafisk som Fur Formationen, som svarer til Ølst Formationen i det øvrige Danmark. Moler er mest kendt fra blotninger på Fur og Mors, hvor det fremstår som en lys, i tør tilstand næsten hvid fast jordart domineret af diatomé-skaller og med et stort antal vulkanske askelag samt hærdnede kalkrige konkretioner, såkaldt cementsten, som er rige på meget velbevarede fossiler.
Molerpå Mors blevet indvundet og brugt til fremstilling af varmeisolerende molersten og væskeabsorberende granulat, bl.a. kattegrus.

Nedenfor to billeder fra det gamle brud hvor Moler blev hentet op

 

Fredag hjemtur fra Agger via Thyholm og Oddesund hvor vi gjorde holdt ved Bunkermuseet. Dette bunker komples er indrettet med kunstudstilling.

 

Tilbage til rejsedagbogen