Via Dolorosa

Via Dolorosa (latin: "Smertens Vej") også kaldet "Korsets Vej", eller "lidelsens vej er en vej i Jerusalems gamle bydel.
Det er vejen, med den rute, Jesus gik på til sin korsfæstelse på Golgata. Der er i alt 14 korsvejsstationer, hvoraf 1-9 er selve vejen Dolorosa og 10 til 14 er inde i gravkirken.


1. Jesus dømmes til døden
Ifølge evangelierne dømmes Jesus, efter pres fra de jødiske religiøse ledere, til døden af den romerske landshøvding, Pontius Pilatus.

2. Jesus tager korset på sig
Efter domsfældelsen blev Jesus ifølge evangelierne overgivet til romerske soldater, som ydmygede ham og slog ham og satte en tornekrone på hans hoved. Herefter førte de ham ud for at korsfæste ham.

3. Jesus falder første gang
Evangelierne nævner ikke noget om, at Jesus falder på vejen ud til Golgatha. Ikke desto mindre mindes den tredje korsvejsstation den første gang Jesus falder under vægten af sit kors som han selv må bære på vejen ud til Golgatha, hvor han skal henrettes.

4. Jesus møder sin mor
Jesu mor spiller ikke nogen større rolle i passionshistorien, som den er beskrevet i Det Nye Testamente. Ifølge Markus- Matthæus- og Lukasevangeliet er hun slet ikke tilstede. I Johannesevangeliet levnes hun dog en plads ved korsfæstelsen, men befinder sig ikke på vejen til Golgatha.

Ifølge traditionen er Maria derimod den første, Jesus møder på vej til Golgatha. Sammen med forestillingen om Maria, der sidder med den døde Kristus i sine arme, er mødet mellem Maria og Kristus på Via Dolorosa et vigtigt element i dyrkelsen af Jomfru Maria som "Smertens Moder" (Mater Dolorosa).

5. Simon af Kyrene hjælper Jesus med at bære korset
Ifølge Matthæus-, Lukas- og Markusevangeliet hjalp Simon fra Kyrene Jesus med at bære korset ud til Golgatha. Da Simon kom fra Kyrene i Nordafrika, opstod den tradition, at Simon var den første sorte helgen, og at hans sønner, Rufus og Alexander, blev missionærer. Det faktum, at sønnerne nævnes ved navn i Markusevangeliet, synes at antyde, at de var kendte skikkelser blandt de tidlige kristne.

6. Veronika rækker Jesus svededugen
Veronika var, ifølge en middelalderlegende, en af de kvinder, Jesus mødte på sin vej til Golgatha. For at lindre hans lidelser tørrede hun Jesu ansigt med et klæde, hvorefter sved og blod aftegnede hans ansigtstræk på klædet.

Motivet med aftegningen af Jesu ansigt på Veronikas svededug var et yndet motiv i middelalderens billedkunst. Det efter sigende originale klæde har siden det 8. århundrede været opbevaret i Peterskirken i Rom.

7. Jesus falder anden gang

8. Jesus taler til de grædende kvinder
Beretningen om Jesus, der taler til de grædende kvinder, findes i Lukasevangeliet. Jesus formaner kvinderne, som muligvis har været blandt hans tilhængere, til at gemme tårerne til de hårde tider der vil komme over dem efter hans død.

9. Jesus falder tredje gang

(Tekster fra Kristendom.dk)

De sidste fem stationer som findes i gravkirken er baseret på Det Nye Testamentes beretninger om korsfæstelsen.


Station 10-14 er inde i gravkirken.

Ecco Homo buen (foto indsættes) spænder over Via Dolorosa. Dens navn hidrører fra pilatus ord: "se hvilket menneske" (Johs. 19,13).

Ecce Homo, (lat., ofte gengivet 'Se, hvilket menneske!'), de ord i den latinske bibeloversættelse, Vulgata, hvormed Pontius Pilatus fremstillede Jesus for folket efter piskningen og tornekroningen; i den autoriserede danske bibeloversættelse (1992) lyder stedet: "Se, her er manden!" (Johs. 19,5). Skildringen af denne scene forekommer hyppigt i den kristne billedkunst siden middelalderen.

Fra Wikipedia, den frie encyclopedia
Illustration udført af den Schweiziske maler Antonio Ciseri


 


 

 

Opdateret 05-04-2010