Snaphaner

Efter en tid med krig blev den Danske konge Frederik den 3. over-rumplet af svenskernes tropper. Freden var den dyreste fred i Danmarks historie. Danmark måtte afgive Skåne, Halland og Blekinge til den Svenske konge.

Efter forsøgte den danske konge i 20 år fra 658 til 1679 - uden held at genvinde Skåne, Halland og Blekinge. I den periode var der "frihedskæmpere", som samarbejde med den danske hær. Altså dansksindede i lokalområdet.

Danskerne kaldte de dansksindede for gønger. I lokalområdet betragtede mange den svenske overtagelse som besættelse, derfor var gøngerne af den danske konge kaldt "frihedskæmpere".
Svenskerne derimod kaldte dem snaphaner. Snaphanerne var i svenske øjne forrædere. Begrebet er også brugt som synonym med landevejsrøver.

Snaphanerne blev betragtet som de værste forbrydere, og fik samme straf. Flere steder i Skåne står de såkaldte snaphane-ege, hvor tilfangetagne snaphaner blev hængt.

En af disse ege findes i slotsparken på Wanås.

Det er ganske vist, at netop Wanås i 1600 tallet var et omstridt centrum for den danske frihedskamp mod svenskerne. Blandt parkens mange træer står også snapphaneegen.

I 1600-tallet var Wanås centrum for danskernes modstandskamp mod svenskerne. I slotsparken står gamle bøge- og egetræer. Her står også snapphaneegen.

Læs publikationen om Snaphaneturen. Artiklen er udviklet på initiativ af kommunerne Osby, Hässleholm og Östra Göinge i samarbejde med Regionmuseet Kristianstad.

 

Det er en 600 år gammel eg, som omtales i forfatteren Carl August Cederborgs (1849-1933) snaphaneromaner. Efter sigende er flere snaphaner blevet hængt i træet. Cederborg gjorde Wanås Slot kendt gennem sine romantiske skildringer af de dansk-svenske krige i 1600-tallet på egnen, bl.a. i skildringen Göingehövdingen.

 

Se wiki: "Göingehövdingen" ("Gøngehøvdingen" i original), historisk äventyrsserie av Orla Klausen, fritt efter Carit Etlars klassiska roman, som utspelar sig under snapphanetiden i Sverige och Danmark på 1600-talet.

 

 

Opdateret 12-08-2008